Nyheder

10.03.2023

Ben Webster Prisen 2023

går til Zier Romme Larsen og Emil de Waal

To musikere som på hver deres måde står for tradition og fornyelse.

Både Emil de Waal (d, prod, comp) og Zier Romme (p) vil optræde med forskellige orkestre ved prisuddelingen 21. april 2023 på Hotel Cecil (tidligere Copenhagen JazzHouse).

Zier Romme Larsen. Foto: Gorm Valentin

Zier Romme Larsen blev opslugt af jazzen som 11-årig, da han hørte en udgivelse med Oscar Peterson. Den nu 29-årige pianist kom ind på Rytmisk Musikkonservatorium i København som 19-årig, men kvittede skolen efter to år. "Man lærer mere ved at tage ud og spille med folk, der er bedre end en selv, end ved at gå i skole", mente Romme. Siden har han spillet med blandt andre Paolo Fresu, Alvin Queen, Rodney Green, Jesper Lundgaard og Jacob Fischer.

Han dyrker efterkrigstidens jazz som noget helt autentisk i en tid med alverdens stilretninger. Romme har udtalt at han er fascineret af ægtheden og følelsen hos mestrene bag denne musik.

 

Emil de Waal. Foto Emil Monty Freddie

Emil de Waal er vanskelig at sætte i musikalsk bås. I sine unge år var han med til  at stifte fusions-orkestret Bagdad Dagblad, og op igennem 1990erne og
00erne indgik han i en lang række pop- og jazz-konstellationer. De senere år har Waal beskæftiget sig med projekter, hvor hans nysgerrighed og trang til at udforske nye toner og klange har banet vejen til nye musikalske afkroge: Fra Old News, hvor klassikere inden for flere genrer får nyt  liv, over samarbejdet med Gustaf Ljunggren og Elith "Nulle" Nykjær i et grænseland mellem jazz og ambience til samarbejdet  med Spejderrobot i blandt andet Kalaha, hvor elementer fra syre-rock og jazz-improvisation blandes med anatolsk funk og acid techno.

Til prisfesten på Hotel Cecil (tidligere JazzHouse) kommer Zier Romme Larsen med en "dobbelt trio" hvor blandt andre Cornelia Nilsson (d) medvirker.

Og Emil de Waal byder på en sjælden lejlighed til at høre den største version af hans Old News med blandt andre "Nulle" og Randi Laubek.

Ben Webster Prisen uddeles for 47. gang og i år uddeles også en hæderspris, der  offentliggøres på Ben Websters fødselsdag 27. marts.
 
Ben Websters Fond er en nonprofit-organisation, der drives af en række danske jazzfolk. Bestyrelsen består af Jesper Løvdal (fm), Jakob Thors, Asger Bagge-Jørgensen, Lis Wessberg, Ole Matthiessen, Henrik Wolsgaard-Iversen og Anne Dvinge.

Fondens formål er at fremme forståelsen og udbredelsen af jazzmusik i Danmark, og at yde støtte til udøvende jazzmusikere, såvel professionelle som amatører. Fonden støtter også musikstævner og institutioner, der medvirker til musikarrangementer, musikværker, litterære værker eller til filmværker om jazzmusik.

Den amerikanske tenor-saxofonist Benjamin Francis Webster (1909-1973) havde et nært forhold til Danmark de sidste ti år af sit liv. Han boede de sidste år på Nørre Søgade, og det var første gang han havde eget hjem med sit navn på døren. Webster var glad for at bo i København af mange årsager. Race-diskrimination, som man kendte det fra USA, var ikke et væsentligt tema i Danmark. Og Webster blev anerkendt for sin kunst og fik betaling for sine koncerter.

Webster fik ingen børn, og da han ikke havde arvinger, gik nogle af hans venner i det danske jazzmiljø sammen og stiftede et par år efter hans død Ben Websters Fond, der forvalter de indtægter, der den dag i dag strømmer ind fra royalties og nu også fra streaming af hans musik, som den danske fond har rettighederne til. Ben Webster har fortsat betydning for jazzen – ikke mindst i Danmark, hvor Ben Websters Fond, som arvede Websters rettigheder, siden 1977 hvert år har kunnet uddele Ben Webster Prisen til musikere eller andre, som fremmer jazzen i Danmark.

I dag er Ben Webster en ofte streamet musiker med flere end 500.000 månedlige  lyttere på Spotify og mange millioner streams på diverse tjenester. Ud over priserne giver fonden løbende støtte til jazzen i Danmark. Indtil nu har 59 musikalske talenter modtaget Ben Webster priserne.