Nyheder

02.05.2020

Tivoli Jazz Pris

går til Pelle von Bülow

Den nye pris falder på et tørt sted, mens kultur-Danmark er lukket ned af Covid-19.

—En solist med stor kunstnerisk integritet og et særligt klangligt nærvær.

 

Således beskrives guitaristen Pelle von Bülow af komiteen bag Tivoli Jazz Pris, der er en del af postbuddet Folmer Jensens Musiklegat. Legatet på 50.000 kroner blev uddelt som jazzpris for første gang 30. april på UNESCOs International Jazz Day.

Pelle von Bülow modtog legatet ved en intimkoncert uden publikum på Tivolis Pantomime, der blev streamet live.

Foto: Christoffer Sandager

Pelle von Bülow vil bruge de 50.000 på at lukke nogle af de økonomiske huller som Covid-19 har forårsaget samt købe en ny guitar. Pelle von Bülow skal desuden medvirke i koncerten ”One Hundred” i Glassalen 22. september i anledning af at Charlie Parker ville være fyldt 100 år. Prisvinderen kan desuden høres ved en række mindre koncerter i Tivoli, når det igen bliver muligt at spille i Haven.

Pelle von Bülow er 23 år og har været professionel musiker i fem år. Han har taget MGK (Musikalsk Grundkursus) og karrieren tog fart, inden han nåede at overveje en konservatorie-uddannelse. Han begyndte med at spille el-bas som otteårig men skiftede som 11-årig til guitar. Der blev mest spillet Jimi Hendrix og blues, inden jazzen blev opdaget, da Pelle var 15.

 

Tivoli og jazz

Frederik Wiedemann, Underdirektør for Kultur i Tivoli, siger om Tivoli Jazz Pris:
—Tivoli var hurtig til at tage jazzen til sig, da den kom til Danmark. For eksempel optrådte Louis Armstrong første gang i Koncertsalen i 1933, og sidste år havde vi over 50 jazzkoncerter i Haven i løbet af sommeren. Derfor er vi glade for, at Folmer Jensens Musiklegat kan fremme talentet hos unge jazzmusikere, også til gavn for Tivolis gæster.
 
Folmer Jensen
Folmer Jensen var uddannet postbud. Han havde ingen familie men til gengæld en stor kærlighed til den klassiske musik og sang selv i Postvæsenets Sangkor. Om sommeren var han en flittig gæst i Tivolis Koncertsal. Folmer Jensen døde som 60-årig som følge af dissemineret sklerose. Han efterlod sig en millionformue, sparet sammen efter et spartansk liv på en postbud-løn. Formuen testamenterede han til et fond, hvis hovedformål er at støtte unge, lovende talenter.

Tivoli har siden 2001 uddelt Folmer Jensens musiklegat. Tivoli Jazz Pris er en del af udlodningerne fra Folmer Jensens musiklegat.
 
Tidligere legatmodtagere
2020 Nicholas Algot Swensen, bratsch, Jonathan Algot Swensen, cello
2019 Anna Egholm, violin
2014 Sofie Elkær, sopran
2012 Christel Elisabeth Smith, sopran
2009 Andrea Pellegrini, mezzosopran
2007 Kari Postma, sopran
2004 Henriette Bonde-Hansen, sopran
2001 Eva Johansson, sopran

Legatmodtagere Tivoli Jazz Pris
2020 Pelle von Bülow, guitarist
 
Tivoli Jazz Pris Priskomite
Eva Frost - Formand for Jazz Danmark
Naya Buric - Studievært P8 Jazz
Anders Mogensen - Docent ved Syddansk Musikkonservatorium
Per Gade - Musiker i Tivoli Ensemblet
Peter Jensen - Kunstnerisk leder og kapelmester