Nyheder

03.03.2020

René "Jean René" Daugaard Legatet

Første modtager er Carl Winther

Tirsdag den 31. marts uddeles René 'Jean René' Daugaard Legatet for første gang. Årets legat tildeles pianisten Carl Winther ved en eftermiddagsbar med fri entré fra klokken 16-18 på Jazzcup i København. Her vil  kunne opleve Carl Winther Trio og snuppe en af de 100 gratis øl i baren.

Den nu 35-årige Carl Winther er søn af komponist og trompetist Jens Winther. Carl begyndte tidligt på klaveret og har en uddannelse fra Det Rytmiske Musikkonservatorium i ryggen. Han henter inspiration fra latin og afrikanske rytmer til sine kompositioner og spil. I øjeblikket turnerer han i Europa med sin trio og den amerikanske saxofonist Jerry Bergonzi.

Legatudvalget udtaler om Carl Winther:

—Med dyb og usvigelig sikker rytmisk feeling og et ekspressivt, stærkt og selvsikkert udtryk tryllebinder Carl Winther lytteren - både som solist og akkompagnatør. Det er heller ikke uden grund, at Carl synes at befinde sig som en fisk i vandet, når han akkompagnerer store internationale saxofonstjerner - han har kaliberen til at begå sig på det niveau. Han fortjener al den anerkendelse han kan få, også herhjemme, for sit seriøse og kompromisløse musikerskab.

Legatet vil én gang hver af de følgende ni blive uddelt til en talentfuld jazzpianist, som har vist potentiale, men som forventes at kunne indfri et endnu større potentiale i kraft af en økonomisk håndsrækning. Legatet er på dkk 20.000, der er tiltænkt pianistens videre udvikling i form af inspiration hentet internationalt – studier i udlandet, undervisning hos udenlandske kapaciteter eller lignende.

JazzDanmark blev i efteråret 2019 kontaktet af en ældre herre ved navn René Daugaard, som var tidligere trommeslager og bassist i det danske og europæiske jazzmiljø. Han udtrykte et ønske om at kunne hjælpe jazzpianister på deres færden mod at indfri deres fulde potentiale og ville gerne oprette et legat, som JazzDanmark skulle administrere i ti år. I slutningen af 2019 kort efter at alle formaliteter samt overdragelsen af pengene faldt på plads, gik René Daugaard bort.

Et eksternt legatudvalg bestående af fire personer fra det danske jazzmiljø står for udvælgelsen af modtager. Medlemmerne både indstiller og udvælger én årlig modtager til legatet. Gennem den ti-årige periode, hvor legatet skal uddeles, vil formanden for JazzDanmarks bestyrelse være med i legatudvalget som formand for dette udvalg. Derudover vil tre yderligere medlemmer sidde i udvalget for en to-årig periode.

Legatudvalget 2020-2021 består af:

Formand for JazzDanmarks bestyrelse, Jens Jepsen

Saxofonist og komponist, Jesper Løvdal

Pianist og komponist, Niels Jørgen Steen

Saxofonist og komponist, Christina von Bülow