Nyheder

15.06.2019

Kjeld Lauritsen

Hammond-organisten modtager Palæ Bars Jazzpris

Fredag 5. juli klokken 14, på den første dag af dette års Jazz Festival, bliver Hammondorgel-virtuosen Kjeld Lauritsen den 30. modtager af Palæ Bars Jazzpris. Med prisen følger, foruden æren, et kontantbeløb på dkk 25.000. Kjeld Lauritsen kvitterer med en koncert klokken 15, og det hele foregår på Palæ Bar, Ny Adelgade 5.

Gruppen bag Palæ Bars jazzpris motiverer valget af Kjeld Lauritsen:

—Når man taler om danske jazzorganister, er det hans navn, der først dukker op. Og hvis man skulle forsøge at kombinere jazz med blues, orgel med baspedaler og roterende Leslie-højttaler, samt kirke med swing, ja, så er det også Kjeld Lauritsen, der skal kaldes på.

Den nu 63-årige organist er oprindeligt fra Svendborg. Her stod den første musikalske uddannelse hos en kvindelig spillelærer. Hun gav ham et æble, hver gang han spillede rigtigt. Efter et Fender Rhodes el-piano og job med de bedste bands i byen, fandt han vej til København - og til det instrument, der har fulgt ham siden: Hammond-orglet.

Klüvers Big Band, Kenn Lending Blues Band, Ronnie Cuber, og Nikolaj Schiøtz Winding; hans egen orgeljazz-gruppe The Organizers, kirkejazzgruppen Come Sunday og Mandipira – Lauritsen – Gade – Frost, er nogle af de mange, som har nydt godt af hans orgelspil. Derudover er der samarbejdet med musikere fra de øvrige nordiske lande. Sammen med blandt andet islandske Sigurdur Flosason, svenske Per Thornberg og norske Staffan William-Olsson har han udgivet flere plader.

I 2012 fandt Kjeld Lauritsen sammen med guitarist Per Gade og trommeslager Søren Frost. De har indspillet to plader med funky jazz. Sammen med sangerinden Miriam Mandipira indspillede trioen CONVERGENCE. Kvartetten turnerer flittigt og har ikke færre end syv koncerter på årets Copenhagen Jazz Festival 2019.