En særlig nyhed

På denne plads kan redaktionen fremhæve en særlig nyhed. Men ellers er det i Nyhedsarkivet, det sker.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jazzhus Montmartre afvikles

Jazzhus Montmartre indstiller alle koncerter på grund af de restriktioner Corona-pandemien medfører.

Begrænsningen til højst 35 publikummer til hver koncert tvinger nu Jazzhus Montmartre i Store Regnegade, København til at afvikle den legendariske jazzklub, der har rødder tilbage til 1959, og som har sat København på jazzens verdenskort i årtier.

—Vi begræder situationen, men det er ikke muligt for os at drive huset på det ønskede niveau med indtægterne fra kun 35 billetter mod normalt 85 pladser. Vi havde håbet, at staten ville komme med en større hjælpepakke, som kunne afværge situationen, men det netop indgåede forlig er for lidt og for sent. Det er trist set i lyset af, at Montmartre satte rekord i besøgstal op til corona-krisen, siger husets adm. direktør, Jonas Dyrved.

 

Montmartre har således afholdt sin sidste koncert lørdag 29. august 2020. Samtidig er husets to faste medarbejdere, direktøren og musikchefen, Jan Lundgren, opsagt, ligesom husets timelønnede tjenere, afviklere og lydteknikere er sendt hjem, og lejemålet opsagt.

—Det er en sørgelig situation for dansk kulturhistorie, for København og for hundredvis af kunstnere, som mister en vigtig scene. Montmartre har lagt lokaler til tusindvis af legendariske koncerter siden åbningen i 1959 og har medvirket til at uddanne flere generationer af musikere fra sin scene. Men vi kan ikke forsvare at fortsætte driften med mindre nogen i 11. time kommer os til undsætning. Min telefon er åben. Men i forhold til vores ansvar i den givne situation, er vi nødt til nu at tage skridt til at lukke huset ned på forsvarlig vis, siger bestyrelsesformand, Michael Christiansen.

 

Københavns Kommune havde tidligere i år indstillet Jazzhus Montmartre til at blive regionalt spillested med udsigt til betydelig støtte fra både stat og kommune. Det havde formodentlig reddet Montmartre gennem Corona og sikret husets overlevelse. Men Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik valgte at tilsidesætte den faglige indstilling fra Københavns Kommune og trak dermed tæppet væk under Montmartre.

Montmartre har årligt afholdt flere end 200 koncerter med flere end 12.000 publikummer og flere end 600 udøvende musikere på scenen. Huset, der har været drevet som en non-profitinstitution, har behov for 2,4 millioner kroner årligt i tilskud fra stat, kommune og fonde for at løbe rundt. Selv om kommunen havde bevilliget sin part, er det ikke nok uden tilsvarende støtte fra staten.