Du skal være oprettet som bruger – det vil sige være abonnent – for at kunne læse magasinet, deltage i debatten på bloggen eller købe og sælge ting og sager. Alle kan læse med.

Brugerlogin

Indtast dit brugernavn og kodeord her for at logge ind på websitet:
Log ind

Har du glemt eller ønsker du at ændre dit kodeord?

Ubesvaret emne

Manglende interesse for jazzen ??


Forfatter Besked
Skrevet den: 05. 03. 2014 [01:02]
oles
Ole Schmidt
registeret siden: 03.03.2014
Indlæg: 1

I jazz Special nr. 137 var der en notits under overskriften " manglende interesse for jazzen".

Formanden for Holbæk Jazzklub fortæller, at efter at have sendt en mail til 214 medlemmer med spørgsmålet "hvad er årsagen til, at man ikke møder op til de mange gode koncerter i jazzklubben" modtog jazzklubben kun 12 svar.

Nu havde det været udmærket, hvis vi læsere havde fået oplyst indholdet af de 12 svar, men "never mind" det er ganske rigtig en ringe svarprocent. Forklaringerne på den manglende mødeprocent kan være mange, og de fleste forklaringer vil næppe være ubekendte.

Vor "jazzklub Egegården" i Espergærde havde det samme problem, færre og færre medlemmer mødte op til fredagsjazzen - den første fredag i hver måned - hvilket medførte, at bestyrelsen som gennem flere år havde gjort et stort og prisværdigt arbejde, spurgte om nogle medlemmer havde lyst til at køre jazzklubben videre, for den samlede bestyrelse var nu kørt træt. ingen medlemmer ønskede at træde ind i bestyrelsen og påtage sig det nødvendige arbejde, hvorefter klubben mtte lukke i foråret 2013. Trist !

Jeg behøver næppe at tilføje, at vore medlemmer stort set alle var gråhårede, og jeg må erkende, at når jeg selv spiller jazz rundt omkring, er det overvældende flertal af publikum 50+.

Mon ikke medlemmerne i Holbæk jazzklub også ligger omkring den grå alder ?

Det rejser unægtelig det relevante spørgsmål: Hvorfor er der så få unge, der bliver fanget af jazzen ?

DR program 3 og 4 er to meget aflyttede kanaler, med der spilles ikke jazz. Hvad hjælper det, at DR på en digital kanal spiller jazz i alle døgnets timer, når denne kanal kun høres af de i forvejen "frelste". Hvis de unge skal lære at lytte til og glædes ved jazzen, skal den spilles på de populære kanaler. Det er en kæmpe misforståelse kun at spille jazz på en særlig kanal, det øger ikke antallet af jazzlyttere.

Med stor professionel dygtighed har DR sørget for, at jazzen er blevet kørt ud på et sidespor. Jeg erindre stadig det fremragende program, der for en del år siden spillede jazz hver lørdag kl. 12,20 til kl. 13, med pragtfuld swingende jazzmusik. Et fantastisk program, som selvfølgelig skulle nedlægges på trods af store protester fra lytterne. Joh, DR har succes med deres destruktive jazzpolitik.

Når jazzpublikummet ældes er det ikke så undeligt, at der kommer færre og færre til jazzklubbernes arrangementer. Tåbeprogrammer som X-factor og lignende har tilsyneladede en fremtid. Ak,ja.

Hvis Radio og TV på forskellige kanaler og på en god sendetid vil sende varieret jazz, vil det måske begynde at fange musikinteresserede unge, så det ikke først og fremmest er os på 60+, der skal bære jazzen.

Hvis medierne spiller jazzen på håbløse tidspunkter, og kun på de "nørdede" kanaler, og hvis den jazz, der spilles endvidere er den mest avancerede og uden det swingende moment (man kan i øvrigt med rette spørge om musik, der ikke swinger bør kaldes jazz) vil jazzen kun (for)blive en smal niche for nørder.

jeg er naturigvis bekendt med, at man kan downloade en masse jazz, men det benyttes jo også kun af dem, som i forvejen interesserer sig for jazz.

3 rytmiske konservatorier, der uddanner unde musikere, er i sig selv ikke nok for at opnå en stigende interese for jazz blandt de unge.

De nye generationer skal gerne jævnligt høre varieret jazz i radie og TV, og der gennemfå interessen for denne levende musikform, så X-factor og lignende kan blve en uddøene niche.

jeg er selv i den grå alder og ekender blankt, at jeg også selv - alt for sjældent - får taget mig sammen til at komme ud og høre andre jazzmusikere.

med venlig hilsen

Ole Schmidt
(en gråhåret saxofonist)
Espergærde